Koffie is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van veel mensen. Maar in de zomer, als de thermometer hoge temperaturen bereikt, hebben mensen vaak geen zin om hete koffie te drinken om ze op te warmen. Daarom is er een koude versie van koffie: ijskoffie. Niemand weet wie het idee heeft bedacht, maar het was waarschijnlijk een genie ;)
IJskoffie is eigenlijk Classic koffie, maar hoeft niet te worden gekookt. De basisingrediënten zijn ijs en koffie (espresso). De rest is aan je verbeelding.
Hier zijn 5 recepten en ideeën voor het maken van een verfrissende koffie.
1. Classic ijskoffie
Je hebt nodig : espresso of doppio (dubbele espresso), 2 dcl melk, ijs
Werkwijze : Maak een espresso en laat deze afkoelen (eventueel kun je suiker toevoegen). Klop de melk op met een shaker of garde. Giet ijs in een hoog glas, voeg de bereide ijskoffie toe en vul langzaam aan met de opgeklopte melk. Bestrooi de bereide ijskoffie met gemalen kaneel, gehakte noten of chocolade.
2. DALGONA ijskoffie
Je hebt nodig : 2 eetlepels oploskoffie, 2 eetlepels kristalsuiker, 2 eetlepels kokend water, 250 ml melk, ijs.
Werkwijze : Meng de koffie, suiker en kokend water in een kom. Klop deze ingrediënten met een garde of handmixer tot ze romig zijn (ongeveer 5 minuten), je zou een lichtbruine, romige consistentie moeten krijgen. Doe ijsblokjes in een middelgroot glas, voeg koude melk toe en bedek met het bereide koffieschuim.
3. TONIC ijskoffie
Je hebt nodig : espresso, tonic, ijscitroen
Werkwijze : Vul het glas met ijs en tonic. Bereid een espresso en giet deze langzaam met een lepel over de rand van het glas, zodat de tonic zich niet vermengt met de koffie. Citroen kan aan de bereide drank worden toegevoegd.
4. IJskoffie MET IJS
Je hebt nodig : gekoelde espresso, melk, ijs, siroop
Werkwijze : Giet de koffie, melk en siroop naar keuze in een shaker of afsluitbaar glas en meng. Voeg ijsblokjes, gemengd koffiemengsel en als laatste een bolletje ijs toe.
5. IJskoffie als KOFFIEGROND
Je hebt nodig : espresso, melk, siroop
Werkwijze : Bereid de koffie en vries deze in als ijsblokjes. Eenmaal bevroren, vermaal of meng het koffie-ijs en doe het in een glas. Bestrijk met wat koude melk. Giet de siroop erover of bestrooi met chocoladestukjes of gemalen noten.
TIP: Classic ijskoffie kan worden gecombineerd met ahornsiroop, gecondenseerde melk of karamel.
Bonus: Huisgemaakte karamelsiroop – recept:
Je hebt nodig : 250 g kristalsuiker, 1 eetlepel citroensap, 130 ml water (achtereenvolgens 50 en 80 ml)
Werkwijze : Meng de suiker, het citroensap en 50 ml water in een pan. Verwarm op middelhoog vuur. Niet roeren, maar de pan een beetje schudden. Wanneer de siroop een donker amberkleurige kleur heeft bereikt, voeg dan geleidelijk (3 keer) het resterende water toe en wacht tot de siroop weer begint te koken. Haal vervolgens van het vuur en laat afkoelen. Op deze manier bereide karamelstroop is in een gesloten fles enkele maanden houdbaar.
We hopen dat we u en uw eetlust hebben geïnspireerd. We hopen dat we u en uw eetlust hebben geïnspireerd.
Proost! :)